Kategorier
Arkitekt

Ett arkitektritat hus kräver konstruktionsritningar

Att bygga hus är ett stort projekt att ge sig in på. Om du inte väljer ett kataloghus så krävs en arkitekt och någon som kan göra konstruktionsritningarna.

Funderar du på att låta bygga hus? Det är ett väldigt stort projekt att gå igenom. Och det finns många fallgropar. Innan du sätter planerna i verket så bör du verkligen se till att tänka igenom allt noga – inte bara en gång utan flera. Du kan också få vara beredd på att en del kostnader uppstår redan innan det är klart för byggstart.

Det första du måste göra är förstås att se till att du har en tomt att bygga på. Kontrollera också hur det är med vatten, avlopp, el och fiber. Alltså om allt är förberett för att kunna dra in dessa saker. Om inte så kan det bli väldigt dyrt att fixa. Det beror helt på var tomten är belägen.

Konstruktören gör konstruktionsritningarna

Nästa fråga är om du tänker dig ett så kallat kataloghus, eller om du vill ha ett alldeles unikt hus. I det senare fallet behöver du vända dig till en arkitektbyrå som kan ta fram ett förslag utifrån dina önskemål. Du måste också ansökan om bygglov hos den kommun där ditt hus ska byggas.

I slutänden behövs det också konstruktionsritningar för bygget. Förmodligen har arkitekten redan etablerad kontakt med någon kunnig konstruktör, så det brukar ordna sig. Sen är det bara att hitta en byggfirma och en byggherre innan bygget kan påbörjas.