Kategorier
Golv

Ge ditt gamla golv ett nytt liv

Golvet är en av de mest använda ytorna i ditt hem och utsätts dagligen för slitage. Det är där du vill kunna gå barfota, där barnen leker, och det är platsen där dina möbler står. Så varför inte ge ditt golv en uppfräschning för att förlänga dess livslängd?

Oavsett om du precis har flyttat in i ett hem med parkett- eller trägolv eller om du har haft dina golv i många år, kan det vara dags att ge dem en ordentlig översyn. Efter generationer av användning kan golven vara i behov av en slipning, och detta gäller även för parkettgolv. Ibland kan det vara nödvändigt att byta ut delar av golvet, särskilt om det har drabbats av vattenskador eller missfärgning på grund av läckage. Om du nyligen har flyttat in i ett äldre hem med slitna golv, kan du vara säker på att en golvslipning kommer förvandla dem till en vacker yta igen. Om du bor i närheten av Stockholm kan du enkelt hitta professionell hjälp genom att söka på ”Golvslipning i Stockholm.” Kanske har du precis avlägsnat gamla plastmattor som har lämnat fula märken på golvet, eller så har tidigare ägare försökt dölja golvens skick med mattor. Oroa dig inte, golvslipning är lösningen.

Brädgolv eller parkett – Vilket val är rätt?

I de flesta hem finns det någonstans parkettgolv. Ofta finner man dem i ”finrummet” eller vardagsrummet, där man tillbringar mest tid. Parkettgolv är ofta tillverkade av ek och har ofta vackra mönster, såsom det populära fiskbensmönstret. Om du har en äldre parkettgolv av hög kvalitet kan du med fördel låta det slipas. En professionell slipning tar bort missfärgningar, hack och småskador, vilket får golvet att se ut som nytt igen. De flesta brädgolv klarar av att slipas både en och flera gånger. Brädgolv är robusta, men med tiden kan de ändå behöva en uppfräschning. Lacken kan ha slitits bort med åren, vilket resulterar i missfärgningar som enkelt kan avlägsnas genom slipning. Efter slipningen kan du behandla golvet efter dina önskemål.

Många oroar sig över damm i huset när man slipar golven. Men med moderna slipmaskiner som används av professionella golventreprenörer är dammet minimalt. När det kommer till att vårda golvet efter slipningen finns det olika alternativ, men hårdvaxolja är ett utmärkt val för brädgolv. Vissa föredrar lackade golv, som är tåliga mot smuts och fukt. Dock, om en lackskada uppstår, krävs en komplett omlackering av hela golvet. Hårdvaxolja erbjuder nästan lika bra skydd, ger en mjukare yta och kan repareras lokalt om det skulle uppstå skador på ytan.

Ge ditt golv den kärlek det förtjänar och låt det få ett nytt liv med professionell golvslipning och rätt vård. På så sätt kan du njuta av en vacker och slitstark golv i många år framöver.