Kategorier
Okategoriserade

Ventilation Uppsala – vanliga frågor och svar 

Dags att se över din ventilation i Uppsala? Frågan är betydligt viktigare än vad många tror. Vi tillbringar ungefär 90% av vår tid inomhus och givet detta så blir också den luft vi andas och rör oss i väldigt viktig – både sett till vår hälsa och vår prestation. 

Ventilation i Uppsala är viktig oavsett om man talar om en arbetsplats, om en skola eller om det egna hemmet – men det är också en fråga som tenderar att försvinna in i mängden och negligeras till förmån för andra saker. Här nedan tänkte vi titta närmare på ventilation i Uppsala och ge dig lite mer kött på benen i  frågan – detta genom att svara på några vanliga frågor som ser ut som följer: 

Varför är rätt ventilation i Uppsala viktigt? 

Det finns många skäl till varför en god ventilation i Uppsala ska vara en prioriterad fråga. Dels så handlar det om att man genom fräsch och frisk luft mår bättre och kan hålla koncentrationen uppe under en hel dag – dels så kan man också undvika sjukdomar. Ur ett byggtekniskt perspektiv så kan bättre ventilation göra så att exempelvis fuktskador och problem med mögel inte uppstår. 

Vad är en OVK besiktning? 

Sedan 1991 finns ett beslut i Riksdagen om att alla fastigheter, byggnader och lokaler i Sverige ska ha en OVK utförd med givna intervaller. OVK betyder obligatorisk ventilationskontroll och innebär att en sakkunnig – exempelvis ett certifierat för OVK företag inom ventilation i Uppsala – kontrollerar det befintliga ventilationssystemet. Visar detta på brister så måste dessa åtgärdas inom viss tid av fastighetsägaren. 

Beroende på vilken ventilation man har samt vad det är för typ av byggnad så finns också olika regler kring OVK. Att en sådan har genomförts ska också tydligt framgå. Går du in i en fastighet så brukar det exempelvis sitta en lapp om OVK på anslagstavlan vid entrén.