Kategorier
Bygg

Geotekniker – ta reda på jordens egenskaper

Att bygga är alltid vanskligt och i synnerhet så är det så om man väljer att bygga på tidigare oexploaterad mark. Något som också sker i en större omfattning idag då Sverige befinner sig i en väldigt expansiv fas. Vi måste dels bygga fler bostäder och dels så måste också krafttag tas vad gäller infrastruktur.

I takt med en ökande befolkning så måste vi också ta oss an nya utmaningar och byggandet kommer att vara något att vänja sig vid – och som också, givetvis, är absolut nödvändigt. En geotekniker spelar i och med detta också en extremt viktig roll i dagens samhälle.

Att bygga inom nya områden innebär också att en del obehagliga överraskningar kan uppkomma längs vägen. Hur ser jorden ut, hur många lager finns, hur stor belastning tål den och vilket typ av grundarbete kommer att krävas för att det planerade projektet – oavsett om det handlar om järnväg, broar, tunnlar eller större fastigheter – ska bli stabilt och hållbart?

Viktigt att undersöka mark och jord

Genom en geotekniker och dennes undersökning av jordens egenskaper, riskanalyser och beräkningar så kan man också parera de risker som finns. Därför är en geotekniker idag en extremt viktig yrkesroll. Det bör även exempelvis privatpersoner ta till sig. Funderar du på att bygga exempelvis en villa så kommer du först att behöva ta reda på vilken typ av jord och hur många lager av denna som ligger under den grund som ska läggas. Det finns ingen anledning att chansa och hoppas på det bästa – gör man detta så tar man onödiga risker som kommer att kosta mycket pengar och som kan innebära att det framtida huset exempelvis drabbas av sättningsskador.

Geoteknik – skillnader i landet

Var i Sverige man bor ger ofta indikationer kring hur jorden ser ut – och vilken typ av grund som ska användas. Jämför man exempelvis Skåne och Göteborg så finns det extremt stora skillnader. Skåne har, i de flesta fall, en jord som är fast och stabil. Göteborg å sin sida har en lerig jord där en massa berg finns – vilket konkret innebär en massa extra kostnader. Samma sak gäller för Norrlandskusten där jorden ofta måste behandlas på samma sätt som om den vore förorenad. Kostnaderna för bortforsling och transport blir ofta betydligt högre där. Som synes: det finns skillnader och detta gäller inte bara över landet – det finns även mer lokala sådana. Tack vare geoteknik kan man bygga ändå och på helt rätt sätt.